Echipa Departamentului de Investigații s-a deplasat în Bistrița pentru a afla mai multe despre situația unor lucrări de drumuri forestiere realizate integral, recepționate și date în folosire de mai bine de 3 ani, însă plătite doar parțial. Beneficiarul acestor lucrări este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Măgura-Rodna, o structură înființată în 2016 prin asocierea comunelor Rodna și Măgura Ilvei, astfel încât zona să devină eligibilă pentru atragerea de finanțări. Am discutat atât cu reprezentanții firmei constructoare, care încă așteaptă să încaseze facturile restante, cât și cu o parte din conducerea acestei asociații, despre cum stau lucrurile, de fapt.
DAN G. CIMPOERU
La fața locului, la sediul MIS Grup, firma care a susținut investiția și a realizat lucrările, am aflat că există un responsabil pentru întârzierea plăților, în persoana primarului comunei Rodna, Valentin Grapini (nu există nicio legătură de rudenie între dumnealui și europarlamentara Maria Grapini. Am întrebat.). Iată ce ne-a declarat administratorul companiei:
„În zona noastră s-au calificat la eligibilitate (n.r.: comunele zonei) și au primit foarte multe investiții pe zona de drumuri forestiere și în contextul acesta, noi localnici fiind, am contractat aproape în fiecare comună câte un drum forestier (…) Drumurile acestea forestiere au finanțare pe AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), toate-s prin licitații deschise pe SEAP, le-am executat toate, (…) le-am predat, ei le folosesc și nu reușim să le mai încasăm. (…) Tot în perioada asta, s-au obținut finanțări pentru asfaltarea unor trecători. Din capitolul acesta face parte și trecătoarea dintre Rodna și Măgura. Acolo s-a făcut o asociere dintre două comune, Măgura ilvei și Rodna, unde Măgura Ilvei e liderul de contract. E un fel de mini Transfăgărășan local. De 3 ani am finalizat trecătoarea respectivă și după 3 ani de zile, încă mai cerșim banii munciți. (…) Când energia pe care o avem și capacitatea intelectuală cu care ne-a dotat Cel de Sus și școala în completare ne-o ducem în zona aia de șicane, de „Nu se poate!”… Dacă-l asculți (n.r.: pe Valentin Grapini), cine nu-l cunoaște, are impresia că-i un om foarte cunoscător, pregătit, dar noi, astăzi, măsurăm rezultatele prin fapte, nu prin cât de mare papagal avem sau cât de bine ne exprimăm sau cât de talentați suntem în vocabularul ăsta al limbii române. El, la partea asta, e un talent extraordinar! (…)”
„E o combinație de răutate cu incompetență și nu-i numai în dreptul nostru. Diferența e că celelalte firme fie n-au supraviețuit, fie sunt dependente încă de un context în care le e mai greu să iasă public, dar să accesezi tu fonduri europene, vorbim și de drumul forestier și de celălalt care leagă Rodna de Măgura și să nu-ți închizi proiectele… (…) La un moment dat, pe zona asta de forestiere, că aici e problema, ei (n.r.: primarii de comune din zonă) se și încurajează. Dacă unul e bun de gură, cum dăm exemplul acesta, dacă are un apetit așa pe zona de gramatică și vocabular, îi trage și pe ceilalți și se încurajează așa, unul pe altul: „N-ai nicio problemă! MIS-ul are suficienți bani.”. E o expresie pe care o întâlnesc foarte des: nu-i plânge, că au destui bani! Modelul ăsta de administrație care își permite să calce în picioare orice firmă, sub orice formă, vă spun, e o frână și pentru noi, într-un fel, dar pentru copii, pentru generația care vine… Păi ăsta e modelul e care trebuie acum să îl îmbrățișăm? E un mare dezechilibru între ce se cere din partea instituțiilor Statului și ce se oferă. Dacă noi nu plătim unul din impozite, în a doua zi, în următoarele 24 de ore ai penalitate. Nu mai participi la licitație. Ai notificare de plată și-ți blochează contul. (…) Cu ce e diferit banul public de banul privat? Are altă culoare? Are alt regim juridic? Cu ce e mai important banul public de urmărit sau de încasat, decât banul privat?”.
Am mers mai departe, chiar la sediul A.D.I.-ului Măgura-Rodna, pentru a afla și punctul de vedere al beneficiarului acestor lucrări și am primit informații relevante chiar de la liderul asociației, respectiv primarul localității Măgura Ilvei, Valer Avram, despre cum s-au desfășurat lucrurile și lucrările.
„Am început această lucrare ușor timid, în sensul că inițial a fost un drum județean. L-am declasat, l-am cerut Consiliului Județean, ni l-au predat, cu toată tevatura și birocrația, am reușit să depunem proiect pe AFIR, am obținut pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Măgura-Rodna finanțare de 2 milioane de euro, s-a realizat investiția, dar de vreo 2 ani și jumătate batem, din păcate, pasul pe loc. Drumul s-a finalizat, s-a recepționat, n-am avut discuții, deci lucrurile au decurs normal. Având în vedere hățișul ițelor birocratice, le-am învins pe toate, dar a apărut o problemă în ceea ce privește actualizarea sau, cum îi spune mai nou, S build-dul investiției, adică în momentul în care se termină drumul, el trebuie ridicat topografic, trebuie actualizat domeniul public, iar noi am lucrat după un domeniu public vechi…”
„În afară de ședința din 2014 sau 2013, când am constituit A.D.I.-ul (…), eu nu m-am mai dus în consiliul local (n.r.: consiliul local al primăriei Rodna), pentru că eu am discutat și în ședința de consiliu a noastră, la Măgura și am zis: mă, nu mi se pare normal, până la urmă e colegul (n.r.: Valentin Grapini, primarul comunei Rodna), el știe care-s lucrurile, dar… Din păcate suntem întârziați și în întârziere. (…) Nici nu-i bine să te gândești… Să ferească Dumnezeu să reziliem finanțarea. Sunt 2 milioane! Eu am și zis, mă și văd: eu trebuie să pun un milion de euro, Rodna trebuie să pună un milion de euro, să-i restituim. ”.
Echipa Departamentului de Investigații a publicat pe canalul oficial de YouTube, precum și pe celelalte pagini și profile oficiale de social media, interviurile avute atât cu reprezentantul MIS Grup, cât și cu liderul A.D.I.-ului Măgura-Rodna, Valer Avram. În următoarele zile vom publica și interviul pe care ni l-a acordat Valentin Grapini, primarul comunei Rodna, interviu pe care, de asemenea, îl vom publica pe canalele Departamentului de Investigații. Vom cerceta cu multă atenție și situația financiară a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Măgura-Rodna, întrucât am primit câteva informații ce trebuie clarificate. Vom reveni cu date noi despre acest caz în zilele următoare.
Urmărește-ne pe social media