Pentru dreptate și adevăr!

Aflată în Bistrița-Năsăud, echipa Departamentului a reușit să afle opinia tuturor părților implicate în problema nerezolvată încă, a plăților restante pe care primăria Rodna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Măgura-Rodna le au de efectuat către MIS Grup. Vă vom prezenta în continuare punctul de vedere al primarului Rodnei, Valentin Grapini, care s-a dovedit a fi un edil cooperant cu presa, dispus să ne pună la dispoziție toate documentele pe care le are, pentru clarificarea situației. Vom publica la rândul nostru, toate documentele primite, precum și interviul pe care Valentin Grapini ni l-a acordat. Vă recomandăm să vă abonați la canalul nostru de YouTube, pentru a viziona sau asculta materialele complete și pentru a vă expune opiniile în comentarii.

DAN G. CIMPOERU

Inițial surprins de prezența noastră la sediul primăriei pe care o conduce, Grapini ne-a expus punctul său de vedere cu privire la execuția drumului forestier realizată de MIS Grup și la plățile restante pe care primăria sa le datorează companiei. Vă prezentăm în continuare câteva fragmente din interviul ce a avut loc la primăria Rodna:

Valentin Grapini: „Pot să aduc dirigintele de șantier, pot să aduc consultanța, pot să aduc pe toată lumea să spună, plus documente, adrese relaționale între noi și firmă (n.r.: MIS Grup), între noi și AFIR, între plățile pe care le-am făcut, cronologia plăților, mai multe lucruri care s-au întâmplat aici. Din punctul meu de vedere și asta am să v-o demonstrez faptic, eu cred că firma a făcut așa, un fel de… de… a vrea să nu reușim să plătim noi în termen… (…) În momentul în care eu îți plătesc 20 de miliarde din fondul de garantare, pe care i-am atras pentru a putea să plătim și să derulăm plățile, și îți plătesc cei 20 de miliarde la factură, când mi-o depui, iar când depunem situația de plată, să îmi atrag banii de la AFIR, cei 20 de miliarde, ca să pot să-ți plătesc în continuare lucrările, tu nu aduci situația bună de plată termen de un an de zile. Avem 7 adrese prin care este situația de plată depusă de constructor la finanțator, neconforme.”.

După ce s-a convins că echipa Departamentului este cât se poate de obiectivă în privința situației drumului forestier, primarul Grapini ne-a dezvăluit problema din interiorul instituției pe care o conduce, care l-a împiedicat să își respecte obligațiile contractuale: comportamentul abuziv al consilierilor locali. De altfel, are de gând să acționeze în instanță împotriva acestora.

Valentin Grapini: „Situația respectivă putea să fie parțial depășită, doar că majoritatea din consiliul local, în fiecare an, din 2020 încoace, îmi rectifică abuziv bugetul prin amendamente și îmi externalizează către terțe instituții bani din bugetul local pe care puteam să îi folosesc. Am să vă dau un exemplu: în condițiile în care tu ca și consiliu local, îmi avizezi favorabil un proiect, îmi votezi studiul de fezabilitate, îmi votezi derularea proiectului, de când începe un proiect și până când se finalizează, durează vreo 3-4 ani… Ei… Tu azi ai votat și-ai spus că ești de acord, dar vii peste 2 ani de zile și, prin amendamente, îmi iei banii din secțiuni, atât de funcționare, cât și de dezvoltare și-i aloci către terțe instituții (…) Cineva va plăti toate aceste penalități dacă se vor câștiga (n.r.: s-au câștigat), iar acei „cineva” vor fi consilierii care au rectificat bugetul. (…) Mai mult, s-au făcut amendamente, tot așa, amendamente pentru a ne diminua veniturile la bugetul local. (…) Acest gen de oameni nu mau are ce căuta niciodată în conducere, pentru că ei nu sunt apărătorii comunei, ei sunt apărătorii terțelor instituții și firme…(…) Asta e România documentelor, România piedicilor și toate în capul unor… 4 oameni. Știți câți lucrăm în primăria asta, cu toată nebunia asta? Eu, secretara, contabilul, mai aici un băiat care se ocupă, prin dispoziție, doi de la fonduri europene și cam atât (…). Avem un singur polițist, în condițiile în care la Poiana Ilvei și să nu se supere colegul meu, la Poiana Ilvei, unde sunt o mie de locuitori, sunt patru…”

În discuție a fost introdusă și Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care ar fi, de asemenea, o piedică pentru primărie, deoarece neplata la timp a tranșelor aferente diferitelor stadii ale lucrărilor determină nerespectarea termenilor contractuali.

„Vă spun aici, în cazul asta cum ne-a dat pentru penalități… Dom’ne, nu e vina comunei… Într-adevăr, pe lege și pe contract, așa este! Dar, băi oameni buni noi ne-am făcut treaba, mă! Păi eu, dacă aveam posibilitatea să schimb contractul ăla, aveți impresia că nu-l schimbam? (…) Dar contractul ăla era venit și avizat de AFIR. Nu puteam schimba. Păi sunt foarte multe termene depășite de AFIR. Și acum eu ce să fac? Să mă duc să dau AFIR- ul în judecată? Eu am încă patru proiecte plus că mai depun acum două pe 9 pe NS. Păi eu ce fac? Îmi opresc finanțarea? Din acest punct de vedere, al contractelor, MIS procedează corect doar că nici eu nu am greșit. Eu am luat 40 de miliarde să dau plățile pe mecanismul de plată, da? Păi dacă tu nu mi-ai adus să-mi pot recupera banii care ți i-am plătit?… Că eu am fost de bună credință și am plătit. 3 miliarde, 7 și 10 acum în situație de plată să pot să-mi recuperez banii să pot să-ți plătesc în continuare că eu mai am încă 5 proiecte ca tine. Bugetul de dezvoltare al localității este de de 500 de mii de euro maxim. Păi dacă tu mi-ai blocat FGCR-ul (Fondul de Garantare a Creditului Rural) că nu mi-ai depus documentația, tot eu sunt de vină? Dar sigur, din punct de vedere al contractelor, așa-i. Dar din punct de vedere moral și al echității nu e așa. Eu am adrese făcute, eu o să dau în judecată. Eu din calculele pe care le-am avut, ei spun că noi avem acum de plătit vreo 9 miliarde penalități. Calculele mele sunt de 12, pe întârziere de un an de zile. Hai să vedem care pe care! Că și eu dau în instanță atunci. Poate că ne compensăm, eu am zis la 12, tu de 9, mergem la 3… Știi? E aiurea! Că e aiurea pentru că nu s-a întâmplat asta niciodată…”

Amețiți de atâtea miliarde vehiculate, echipa Departamentului a făcut o propunere părților implicate în această neînțelegere. Atât reprezentanții MIS Grup, cât și domnii Valer Avram, primarul de la Măgura Ilvei și Valentin Grapini, au acceptat, la sugestia noastră, să participe cu toții la o discuție, care să lămurească transparent toate aspectele situației de la fața locului. Vă vom ține la curent cu evoluția lucrurilor.

Urmărește-ne pe social media